Rajola

Església
del Sagrat
Cor

L’encàrrec de l’església ve del poble veí de la Secuita, on Jujol passava els estius. És un dels pocs edificis de nova planta que Jujol farà al camp de Tarragona. Vistabella és un poble petit, i els seus veïns van decidir fer una església pràcticament sense recursos econòmics: el terreny el cedeix la persona adinerada, les pedres són les que surten de llaurar la terra i la mà d’obra no és especialitzada, és prestació personal. Amb aquestes condicions inicials, s’explica que Jujol fes una maqueta intersecant dos arcs parabòlics fets amb filferro sobre un quadrat de fusta; aquest va ser l’inici del projecte.

La construcció serveix perquè Jujol pugui explicar la seva religiositat. D’una banda, com s’ha fet tradicionalment, a través de la representació de figures bíbliques; és, per l’altra podent mostrar la creació divina. La primera ho fa a través de la modificació de figures de sants, pintant-les i pintant el lloc on aniran; la segona, a través de la representació de la natura, el blat i el raïm, les espècies eucarístiques i, també, a través de col·locar les pedres com si fossin exposades, al damunt de les múltiples carenes de la part alta de l’església. A Vistabella, religió i territori es barregen.

La creu

La planta de l’església de Vistabella és un rombe al que s’entra per l’aresta. El sistema estructural son quatre pilars que suporten dues parelles d’arcs parabòlics, els uns van a parar a un pilar i els altres al mur perimetral, uns altres arcs, aquests trilobulats separen l’espai dels arcs parabòlics de la resta, d’aquesta manera trobem que el rombe es transforma en creu deixant fora uns espais que son els que Jujol pinta amb motius de l’exterior mentre que, a l’interior de la creu es pinten els motius tradicionals de les esglésies.

La vertical al cel

Marcar amb una creu, com Jujol ho fa en planta, és una acció significativa, vol dir on està en aquest cas la casa de deu. Però també es pot marcar en alçat, en aquest cas Jujol puntua el paisatge. Quan veiem el paisatge que ens ofereix el camp des de La Secuita, un element vertical, tres vegades més alt que les cases del seu voltant, ens assenyala on és l’edifici important.

Església
del Sagrat
Cor

Detalls

Intervenció

Obra nova

Data de intervenció

1917-1923

Estat de conservació

Desperfectes exteriors i manda de manteniment interior

Protecció

Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)

Propietat

Arquebisbat de Tarragona

 

 

Visita

Lloc

Plaça del Doctor Gaspà Blanch,

Vistabella

Horaris

A concertar

Durada

60 minuts

Contacte

 

 

Crèdits

Fotografies

Guillem Colomer, Aleix Jané

Texts

Roger Miralles

Agraïments

Aleix Jané