Rajola

Font
sortidor

La carestia d’aigua al santuari de Loreto va ser el motiu de la construcció d’aquesta font. La proximitat de l’ermita i la seva cisterna d’aigua va ser la que va permetre fer, sense grans infraestructures, l’obra de la font.

La construcció es composa de dues figures, l’una és una sòlida massa de pedra que arrela al terra, es disposa sobre la terra i s’hi cargola amb la seva planta octogonal, la peça té una serp que la recargola a terra; l’altra és una lleugera figura platejada, lleugera, com del futurisme italià, amb ales i un llarg coll que acaba amb un bec obert que escopia aigua. La dualitat de les dues figures, una agafada per la serp i enganxada a terra i l’altra lleugera i estirada per una creu que s’aferra al punt més alt del coll de la bèstia, és la que funda l’arquitectura d’aquesta peça. No és l’única vegada que veurem aquesta dualitat entre allò tel·lúric i allò aeri a l’arquitectura de Jujol, però en aquest cas és més evident perquè no hi ha res més al voltant.

Avui la dualitat ha desaparegut per l’aparició d’un estany al voltant de la font que trenca aquesta adhesió de la peça de pedra al terra i perquè l’aigua ja no surt del bec sinó d’unes granotes que marquen els angles de l’estany. 

Font
sortidor

Detalls

Intervenció

Obra nova

Data de intervenció

1911-1919

Estat de conservació

Deficient

Protecció

Sense protecció patrimonial

Propietat

Arquebisbat de Tarragona

 

 

Visita

Lloc

Cim del turó de Puigrodó

Bràfim

Horaris

24/7

Durada

30 minuts

Contacte

 

 

Crèdits

Fotografies

Guillem Colomer

Texts

Roger Miralles

Agraïments

Josep Garriga