Menú

Col·labora

Rajola

Jujol a Creixell

El taller, adreçat als alumnes de la ETSA de la URV, el va conduir Josep Llinàs i Roger Miralles i va intentar mostrar com seria la cúpula que aguantava el penell que va projectar Jujol i que va quedar inconclús.

Rajola

Jujol a les escoles

Portar a Jujol a les escoles vol dir explicar el que ens interessa de l’arquitecte avui, no fer coses avui amb tècniques del passat.

L’obra de Jujol, sobretot l’obra del Territori Jujol, no s’entén sense la mateixa mà de l’arquitecte in situ. Jujol no era un treballador de l’obra, però la seva implicació acabava essent personal. Dues anècdotes ens permeten fer aquesta afirmació.

A les parets de Vistabella les pintures semblen fetes pel mateix Jujol, sabem, però, que era el pintor de Vallmoll qui les va pintar; Jujol en perfilava el contorn i escrivia el color que volia i, després, venia el pintor i les pintava. Aquest esperit de col·laboració és el que es pot trobar a les obres de Jujol, on ell mateix feia part del treball artesanal i altres l’acabaven.

La ferramenta que subjecta els trossos de fusta de la porta principal de casa Bofarull són antigues eines del camp que ja no s’usen i que s’entortolliguen per subjectar grans peces de fusta. Expliquen que el ferrer de l’obra no s’atrevia a picar més les tiges de les eines dient que es trencarien i Jujol li demanava que ho fes una miqueta més, però sovint la peca es trencava i Jujol li deia, a la peça, que era dolenta per no haver aguantat. A aquesta relació entre arquitecte i treballador per trobar la forma és al que ens referim quan parlem de col·laborar.

Sabem que quan li encarreguen l’església de Montferri no hi havia gaire fons econòmics per tirar-la endavant. Hi havia dos paletes professionals que hi ajudaven, però la part que es va construir va ser gràcies a la prestació personal de la gent del poble, que es va organitzar per buscar carbó de l’estació de tren veïna, barrejar-la amb els àrids del solar i construir-se els maons. La col·laboració que demana, òbviament, no va ser organitzada per Jujol, però per tirar endavant les obres del Territori Jujol es necessita col·laboració.

Territori Jujol és una iniciativa que reclama la vostra ajuda. De fet, els darrers anys s’ha recopilat molta informació gràcies al coneixement que ens han pogut transmetre persones que van estar en contacte amb ell. Compartir la vostra mirada contemporània sobre Jujol també aporta coneixement i això és el que volem fer aquí.  

@territorijujol